graphicarts.gr > > - 5 2020 | : 05/06/2020
-
  -
 
 
 
  -
 
 
 
  Drupa 2008
  Drupa 2012
  Drupa 2016
  Outside
  Graphica 2017

Marketing Services


Links

Horror Vacui* | design

Το κεν μπορε να θεωρηθε τι χι μνο δναται να ενισχσει το μνυμα την πληροφορα αλλ εν τλει αποτελε και το διο φορα αυτς


Γρφει η Αγγελικ ΜΚ Αθανασιδη
Graphic Designer | aggeliki.mk@gmail.com


Η ννοια του κενο και η σημασα της μπορε να θεωρηθε ως να απ τα σημαντικτερα αντικεμενα μελτης χι μνο των τεχνν, πως η μουσικ το design, αλλ ακμα και της θεολογας, της ψυχολογας των φυσικν επιστημν. Απ την Αριστοτελικ θερηση της ννοιας μχρι τη σγχρονη κβαντικ αντληψη περ κενο, να μεγλο πλθος μελετητν απ κθε κλδο ασχολθηκε με τη σημασα του και την εφαρμογ του σε σχση με το αντστοιχο θεωρητικ πρακτικ αντικεμενο του εν λγω κλδου.

Σμφωνα με τον Γλλο συνθτη Claude-Achille Debussy, ναν απ τους σημαντικτερους εκπροσπους του μουσικο ιμπρεσιονισμο, «Μουσικ εναι το κεν ανμεσα στις ντες». Η μαγεα τη πασης, πως συνηθζουν να λνε οι μουσικο, εναι αυτ που μπορε να δσει υπσταση σε να μουσικ κομμτι, ο κενς χρνος ανμεσα σε δο μουσικς φρσεις, η αρχ του διαλγου ανμεσα στην πρτη και τη δετερη φων, η εναλλαγ των ρλων μεταξ του σολστ και της ορχστρας. Εναι η εκκωφαντικ σιωπ της Grande Pausa κατ την οποα λα τα ργανα μιας συμφωνικς ορχστρας κβουν απτομα κθε χο, σαν ξαφνικς θνατος, σαν τη βροντ ενς κεραυνο που ηλεκτρζει την ατμσφαιρα και καθηλνει τον ακροατ. Εναι ο κενς χρνος που κνει διακριτς τις ντες και συνθτει το υπστρωμα του ρυθμο και της μελωδας, ο αρας που χρειζεται μια μουσικ σνθεση για να αναπνεσει.

Την δια αξα χει για το design και την οπτικ επικοινωνα ο κενς χρος. Σε αντθεση με το υπερφορτωμνο εως ασφυκτικ στιλ της Βικτοριανς εποχς, που πολ εστοχα χαρακτρισε ο Ιταλς κριτικς τχνης Mario Praz ως «Horror Vacui», Κενοφοβα - φβος για τον κεν χρο, το κνημα του Μινιμαλισμο επηρασε και διαμρφωσε σε σημαντικτατο βαθμ τη σγχρονη αισθητικ στον δυτικ κυρως κσμο και κατ επκταση βρκε εφαρμογ αρχικ στην ντυπη και στη συνχεια στην ηλεκτρονικ οπτικ επικοινωνα. Δικαως η Κενοφοβα θεωρεται ως η Νμεσης της γνωστς ρσης, του Γερμανικς καταγωγς αρχιτκτονα, Ludwig Mies van der Rohe, «Less is More», αλλ και των αρχν της Gestalt σε σχση με την δυναμικ και την αξα του κενο χρου. Η τση γεμσματος κθε κενο χρου με διακοσμητικ λλα στοιχεα εναι μια πρακτικ που απαντται σε διφορες περιδους και μορφς τχνης, δη απ τους αρχαους χρνους μχρι και τη σγχρονη εποχ.

Σμφωνα με τον επσης Γερμαν τυπογρφο Jan Tschichold ο λευκς, κενς χρος δεν πρπει να θεωρεται ως να παθητικ φντο της σνθεσης, αλλ ως να ενεργ στοιχεο αυτς. Αυτ που θα πρπει να χει ως βασικ του αρχ νας σχεδιαστς εναι τι κθε φορ που προσθτει να επιπλον στοιχεο στη σνθεσ του, αφαιρε ταυτχρονα και να κομμτι πολτιμου κενο χρου. Στη γραφιστικ, η ορθ χρση του κενο χρου χι μνο καθιστ το περιεχμεν πιο ελκυστικ, καθαρ και κομψ, αλλ βοηθ επσης στην αναγνωσιμτητα. Εν χρησιμοποιηθε με ξυπνο τρπο, βοηθ στην ιερρχηση και διαρεση του περιεχομνου καθς και στην καθοδγηση του αναγνστη εκολα απ το να στοιχεο της σνθεσης, που μπορε να εναι να κεμενο, μα ιστοσελδα ακμα και να διαφημιστικ φυλλδιο, στο λλο, καθς τα στοιχεα αυτ εναι περισστερο αναγνωρσιμα και ευκολτερο να εντοπιστον.

Κατ μα ννοια το κεν μπορε να θεωρηθε τι χι μνο δναται να ενισχσει το μνυμα την πληροφορα αλλ εν τλει αποτελε και το διο φορα αυτς. Τι εναι μως τελικ το κεν; Σμφωνα με την κβαντικ θεωρα, το κεν δεν εναι πραγματικ δειο, παρ στροβιλζεται απ φευγαλα ηλεκτρομαγνητικ κματα και εικονικ σωματδια που αναδονται μσα και ξω απ την παρξη και εν εναι εικονικ, αυτ τα σωματδια βρσκονται στη ρζα των λων των παρατηρομενων κβαντικν φαινομνων. Εμαι σγουρη τι το διο ισχει και για την οπτικ επικοινωνα! Σγουρα θα αστειεεστε κριε ... Μλτο!

 

Περισστερες Γραφιστορες μπορετε να διαβσετε στο makadcy.blogspot.com


*Κενοφοβα

25/03/2020 : 2020: Phantom Blue
23/03/2020 : : Xerox
17/03/2020 : 2020
26/07/2019 : vs :
17/07/2019 : UV LED ;
08/07/2019 : 6
05/07/2019 : VS Sublimation Printing
25/06/2019 :
18/06/2019 : T 2019 Design Animation Projects
26/03/2019 : 18 tips illustrator
15/12/2018 :
02/11/2018 :
14/07/2018 :
10/07/2018 : Direct Mail
22/06/2018 : Direct Mail

Google+ | | | 2006 All rights reserved Designed by ORGINSTUDIOS.COM